Sushi er mad, som er godt for kroppen, som beriger hjernen og er en fornøjelse for øjet. Sushi er sund mad, hvor råvarernes kvalitet, smagen, den kemiske sammensætning, teksturen og den æstetiske fremtræden er uadskillige størrelser. Sushi er mad, hvor glæden ved forberedelserne, tilberedningen, æstetikken og præsentationen er lige så vigtige for oplevelsen som selve måltidet. Sushi handler om både lidenskab, videnskab og sundhed. Sushi er Zen.
Sushi er i sin originale form en måde at konservere fisk på. Frisk fisk bliver hurtig dårlig. Tidligere var det ikke muligt effektivt at afkøle eller nedfryse fisken, og man kunne derfor kun bevare fisken under transport eller lagring ved først at salte og gære den. Ved at lade fisken gære sammen med kogt ris viste det sig, at fisken fik en interesant smag og en behagelig tekstur. Hermed var sushi opfundet.
Ole G. Mouritsen: Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
ISBN 978-87-17-04075-5 (2009)
Pris: 299,00 kr, inkl. moms
360 sider.
Ca. 400 illustrationer og oiginaltegninger
1. Sushi – for øje, hoved, krop og sjæl
Sushi er mad, som er godt for kroppen, som beriger hjernen og er en fornøjelse for øjet. Sushi er sund mad, hvor råvarernes kvalitet, smagen, den kemiske sammensætning, teksturen og den æstetiske fremtræden er uadskillige størrelser. Sushi er mad, hvor glæden ved forberedelserne, tilberedningen, æstetikken og præsentationen er lige så vigtige for oplevelsen som selve måltidet. Sushi handler om både lidenskab, videnskab og sundhed. Sushi er Zen.
Sushi er i sin originale form en måde at konservere fisk på. Frisk fisk bliver hurtig dårlig. Tidligere var det ikke muligt effektivt at afkøle eller nedfryse fisken, og man kunne derfor kun bevare fisken under transport eller lagring ved først at salte og gære den. Ved at lade fisken gære sammen med kogt ris viste det sig, at fisken fik en interesant smag og en behagelig tekstur. Hermed var sushi opfundet.