5. Redskaber, tilberedning og præsentation


De fleste af de redskaber, sam man behøver for at tilberede og spise sushi, findes i et almindeligt, dansk køkken. Man behøver kun ganske få specielle redskaber, for eksempel en skarp sushi-kniv, en bambusrullemåtte og en elektrisk riskoger. Imidlertid kan det forøge fornøjelsen og den æstetiske oplevelse ved at tilberede og spise sushi, hvis man anskaffer sig nogle enkelte, originale japanske redskaber og genstande.

Et japansk ordsprog siger, at kvinders hænder er for varme til at lave sushi. Derfor er der kun mandlige sushi-kokke. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det er korrekt, at sushi-kokken har brug for rigelige mængder koldt og rent vand. Tilberedningen kræver tålmodighed og en vis øvelse både ved udskæring af fisk og skaldyr, ved kogning af ris og ved udformning af de forskellige slags sushi.

Sushi og sashimi anrettes på fade og bakker, i skåle og på træbrætter eller endog i små skibe. Farvesammensætningen, kombinationen af de enkelte dele og præsentationen er et studium i wabi sabi. Anretningen og den æstetiske fremtræden er ligeså vigtig som selve maden. Det gælder ikke om at dænge op, men om at vise respekt for det tomme rum.


 • Ole G. Mouritsen:
  Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed
  Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
  ISBN 978-87-17-04075-5 (2009)
  Pris: 299,00 kr, inkl. moms
  360 sider.
  Ca. 400 illustrationer og oiginaltegninger