7. Sideretter og tilbehør


På en sushi-restaurant eller sushi-bar vil man ofte kombinere sushi med andre retter og forskelligt tilbehør. Det drejer sig først og fremmest om rå fisk uden ris, sashimi, små varme retter, supper og salater. Tilbehøret kan i nogle tilfælde udgøre hovedretten, og mulighederne for kombination med sushi er op til den enkeltes fantasi og lyster. Japansk inspireret tilbehør kan i mange tilfælde bruges som forretter eller sideretter og tilbehør til et almindeligt dansk måltid.

Det japanske køkken omfatter en række forskellige supper, og der serveres suppe til så godt som ethvert måltid, også morgenmad. Klar suppe (dashi) og miso-suppe er de foretrukne supper. Suppe er en selvfølgelig ledsager til sushi. Japanske supper er meget enkle og kan tilberedes hurtigt med få, forskellige ingredienser. Små salatretter passer også fint til et sushi-måltid, især hvor der indgår forskellige typer af tang.

Desserter er ikke en stor del af det japanske køkken. De japanske desserter, som findes, er ikke specielt søde, og de baseres overvejende på frugt og bønnepasta. Man behøver faktisk slet ikke en dessert efter et sushi-måltid. Jeg har selv en svaghed for desserter med grøn te. Teens lidt bitre smag står fint til is og sød frugt, og dens grønne farve går i flot kombination med for eksempel den lyse tofu.


  • Ole G. Mouritsen:
    Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed
    Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
    ISBN 978-87-17-04075-5 (2009)
    Pris: 299,00 kr, inkl. moms
    360 sider.
    Ca. 400 illustrationer og oiginaltegninger